Leer snel en eenvoudig van slechte gewoontes af te komen!

Een slechte gewoonte is iets wat iedereen kent. Dit heeft bij iedereen een andere invulling, zo kun je bijvoorbeeld de slechte gewoonte hebben om te roken, maar dit kan ook uit de hand lopen, waardoor je het niet meer hebt over een slechte gewoonte, maar over een verslaving. Dit is vele malen problematischer en leidt onvermijdelijk tot allerlei soorten problematiek, van financiële problemen tot gezondheidskwalen. Het is echter zo dat alle verslavingen als slechte gewoonte zijn begonnen en initieel het een onschuldig feitje was. Het is makkelijk om dit in deze fase tegen te gaan, maar op de langere termijn is het een stuk ingewikkelder.

Wat is een verslaving?

Een verslaving is eigenlijk een uit de hand gelopen gewoonte die negatieve effecten met zich meebrengt. Zo kun je bijvoorbeeld best af en toe een vorm van verdovende middelen nuttigen waar dit toegestaan is, echter weet je wel dat je dient te stoppen met drugs op het moment dat je in de problemen begint te komen. Je kan dan denken aan een gebruik dat bijvoorbeeld ervoor zorgt dat je geen inkomen meer overhoudt aan het einde van de maand. Hier is meer dan genoeg professionele begeleiding en ondersteuning voor te vinden, zonder dat je hoeft te denken aan ingrijpende maatregelen zoals een afkickkliniek.

Gedragstherapie en lifestyle

Coaching vindt vaak plaats bij het aanpakken van een verslaving. Omdat het een bewuste gedraging is, focust de hulpverlening zich vooral op de factoren die dit versterken. Over het algemeen is dit namelijk iets wat door bepaalde factoren, vaak stress en spanning, aangewakkerd wordt en zo kom je natuurlijk van de regen in de drup. Door het bewustzijn te creëren van de patronen rondom de verslaving en de gedragingen zelf te leren herkennen, is het een stuk makkelijker om het gebruik zelf in te zien, maar ook om zelf op zoek te gaan naar andere mechanismes of equivalenten waarmee je de verslavingsgedragingen weet te vermijden.

Lifestyle keuzes

Zoals gezegd zijn er tal van externe factoren die invloed hebben op verslaving en de manifestatie ervan, echter is het niet altijd per se negatief. Zo kun je door een aantal kleine aanpassingen in je levensstijl en je gewoonten ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld juist de factoren vermijdt die de verslaving aanwakkeren of aansterken. Stel dat je bijvoorbeeld elke woensdagavond vrij had en dat voor jezelf een herkenbaar moment van zwakte was, kun je hier een vaste positieve activiteit voor in de plaats inplannen.

Geef een antwoord